דלג לתוכן
למעשה
הלכה למעשהחגים ומועדיםנוסחים למעשהמסלול בקצרהכלים שימושייםעבודת הנפשאוצרות התורה והיהדותמאמרים ושיעוריםשאל את הרבאיך לחפשעוד
הלכה למעשהחגים ומועדיםנוסחים למעשהמסלול בקצרהכלים שימושייםעבודת הנפשאוצרות התורה והיהדותמאמרים ושיעוריםשאל את הרבאיך לחפש
התחברות
עוד רגע…

טוען…

הקדשות
  • זכות התורה והלימוד באתר זה מוקדשים להצלחתם של מתן בן טטיאנה ונוות ביתו רויטל בת סבינה אורלי, ולבנם יהונתן הי"ו יהי רצון שיזכו לשפע ברכה והצלחה, לבריאות, נחת ושמחה, ולסייעתא דשמייא בכל, בזכות עמלם והשקעתם הגדולה למען זיכוי הרבים.

  • זכות התורה והלימוד באתר זה מוקדשים להצלחתם של מרב בת שושנה ואליהו דרור בן שלמה וילדיהם נויה, ישי, רות, אפרת ואביגיל, לבריאות איתנה, זיווגים הגונים, וסייעתא דשמיא והצלחה בכל מעשי ידיהם.

  • לזרע בר קיימא לאדלה בת אילנית ושלי בת רוזה | רפואה שלימה וזיווג הגון לגלית בת עליזה | חזרה בתשובה וזיווג הגון לגלעד בן ורדה רוזט | חזרה בתשובה שלימה לעדי אסתר בת ליהי ובר בן גלית

לעילוי נשמת
  • רוזה בת רבקה ע"ה

  • מאיר בן דורה רחל זצ"ל | שמחה בת ג'ולי ע"ה | שושנה שמעה בת לאה ע"ה | חיים בן דורה רחל זצ"ל | יהושע בן דורה רחל זצ"ל | לאה בת דורה רחל ע"ה | יעקב חסן הי"ד | יצחק בן לאה זצ"ל

  • מיכאל בן לאה ז"ל | יוסף בן רבקה ז"ל

למעשה

© השימוש בתוכן האתר מותר לזיכוי הרבים בלבד

Designed & Developed by Matan Neyman

אודותצור קשרתקנוןמדיניות פרטיות
עוד רגע…

טוען תוכן…

  1. בית
  2. הלכה למעשה
  3. כשרות למעשה
  4. בשר וחלב
  5. בשר וחלב | להבין את הנושא
  6. מהו איסור בשר וחלב
  7. מה נחשב בשר ומה נחשב חלב?
מהו איסור בשר וחלב

מה נחשב בשר ומה נחשב חלב?

27.9.2026מדריך מקיףזמן קריאה · 7 דקות
לתוכן הקודם
אהבתישמירה למועדפיםסימון כנקראשיתוף בוואטסאפהעתקת קישורהורדה כ-PDFהדפסה
לתוכן הבא

תוכן קשור

מדריך מקיף
מהו איסור בשר וחלב

בשר וחלב – להבין את התמונה הכוללת

מדריך מקיף
מהו איסור בשר וחלב

למה צריך להמתין בין בשר וחלב?

מדריך מקיף
מהו איסור בשר וחלב

כיצד איסור בשר בחלב משפיע על כל המטבח?

מדריך מקיף
מהו איסור בשר וחלב

שלושת האיסורים | בישול, אכילה והנאה

תוכן עניינים

  1. 01בשר בהמהעיקר האיסור
  2. 02בשר חיה
  3. 03בשר עוף
  4. 04דגים
  5. 05בשר של בהמה טמאה
  6. 06נבלה וטריפה של בהמה טהורה
  7. 07ביציםהאם הן בשריות?
  8. 08מה נחשב חלב?
  9. 09חלב של בהמה טמאה
  10. 10חלב אשה
  11. 11מי חלב
  12. 12החלב שנמצא בקיבת הבהמה
  13. 13פרווה
  14. 14איך לזכור את ההגדרות?
  15. 15סיכום

כאשר אומרים “בשר וחלב”, נדמה שההגדרה פשוטה: בשר הוא בשר וחלב הוא חלב. אבל מבחינה הלכתית יש כמה הבחנות חשובות שכדאי להכיר כבר בתחילת הלימוד. לא כל דבר שמקורו בבעל חיים נחשב “בשר” לעניין איסור בשר בחלב, ולא כל חומר שמקורו בחלב מקבל בהכרח את אותו מעמד. המטרה כאן היא להבין את ההגדרות המרכזיות בלבד, בלי להעמיס בפרטים נדירים שאינם נחוצים לרוב המשתמשים.

בשר בהמה – עיקר האיסור

עיקר איסור בשר בחלב מן התורה הוא בבשר של בהמה טהורה עם חלב של בהמה טהורה.[1] לכן בשר של פרה, כבש או עז הוא הבשר המרכזי שעליו נאמר האיסור. המילה “גדי” שבתורה אינה מתייחסת דווקא לגדי עזים, אלא כוללת גם שור, שה ועז, וגם הביטוי “בחלב אמו” אינו אומר שהחלב חייב להיות דווקא מאמו של אותו בעל חיים.[2]

לדוגמה: בשר בקר עם חלב פרה, בשר כבש עם חלב עזים, בשר עז עם חלב כבשים – כולם שייכים להגדרת בשר בחלב מן התורה כאשר מתקיימים שאר תנאי האיסור.

בשר חיה

בשר של חיה טהורה, כגון צבי, אסור עם חלב מדרבנן לדעת הרמב"ם ומרן השולחן ערוך.[3] מבחינה מעשית הוא נחשב בשרי במטבח, אבל חשוב לדעת שמקור האיסור שלו אינו זהה לבשר בהמה.

לדוגמה: בשר צבי עם גבינה אסור באכילה, אך אין לו את אותו מעמד של בשר בקר שהתבשל בחלב.

בשר עוף

גם עוף אסור עם חלב מדרבנן.[3] מבחינה מעשית, עוף נחשב בשרי לכל דבר בהתנהלות הביתית: עוף אינו נאכל עם חלב, משתמשים עבורו בכלים בשריים, ולאחר אכילתו בני ספרד ממתינים שש שעות לפני חלב.

לדוגמה: עוף עם שמנת, שניצל עם גבינה, מרק עוף עם חמאה – אסורים באכילה.

דגים

דגים אינם בכלל איסור בשר בחלב. מרן השולחן ערוך פוסק שדגים וחגבים אינם נאסרים בחלב אפילו מדרבנן מצד דיני בשר בחלב.[3] לכן דג אינו נחשב בשרי בהגדרה הזאת.

אם יש מנהגים או דיונים אחרים לגבי דגים וחלב, הם אינם נובעים מאיסור בשר בחלב עצמו.

בשר של בהמה טמאה

בשר של בהמה טמאה אינו יוצר איסור בשר בחלב מן התורה, אף שהוא עצמו אסור באכילה מצד היותו ממין טמא.[4] לכן צריך להבדיל בין השאלה “האם המאכל מותר?” לבין השאלה “האם הוא אסור משום בשר בחלב?”.

לדוגמה: בשר ממין טמא עם חלב כשר אסור באכילה בגלל הבשר, אך אינו מקבל את כל דיני בשר בחלב מן התורה.

נבלה וטריפה של בהמה טהורה

בשר של בהמה טהורה שנעשה נבלה או טריפה עדיין שייך למין שעליו חל דין בשר בחלב. לכן אם הוא מתבשל עם חלב טהור, יכול לחול עליו גם איסור בשר בחלב נוסף על איסור הנבלה או הטריפה.[5]

ההבדל כאן חשוב: בהמה טמאה אינה נכנסת להגדרת בשר בחלב מן התורה, אבל בהמה טהורה שנאסרה מסיבה אחרת עדיין יכולה להיכנס להגדרה הזאת.

ביצים – האם הן בשריות?

ביצה רגילה אינה בשרית ומותר לאוכלה עם חלב. מרן השולחן ערוך דן גם בביצה שנמצאה בתוך התרנגולת: אם היא כבר גמורה ויש בה חלבון וחלמון, היא נחשבת ביצה בפני עצמה ומותרת בחלב; אם עדיין אין בה אלא חלמון, אין לאוכלה עם חלב.[6]

לדוגמה: ביצה רגילה עם גבינה מותרת, ביצה גמורה שנמצאה בתרנגולת מותרת בחלב, ביצה שאינה גמורה עדיין אינה נאכלת עם חלב.

מה נחשב חלב?

החלב המרכזי שעליו נאמר איסור התורה הוא חלב של בהמה טהורה, כגון חלב פרה, חלב כבשה וחלב עז.[1] גם אם החלב עבר עיבוד והפך למוצר חלבי אחר, הוא נשאר חלבי כל עוד לא השתנה מעמדו ההלכתי.

לכן גבינה, חמאה, שמנת, יוגורט ומוצרים דומים נחשבים חלביים.

חלב של בהמה טמאה

חלב של בהמה טמאה אסור באכילה מצד עצמו, אך אינו החלב שיוצר איסור בשר בחלב מן התורה.[4] גם כאן צריך להבחין בין עצם איסור המאכל לבין הגדרת בשר בחלב.

חלב אשה

חלב אשה אינו נחשב חלב לעניין איסור בשר בחלב. מרן השולחן ערוך פוסק שאם חלב אשה נפל לתבשיל בשרי, אין צורך בשישים מצד דיני בשר בחלב. עם זאת, אסור לבשל לכתחילה בשר בחלב אשה משום מראית העין.[7]

כלומר, אין כאן בשר בחלב ממש, אך חכמים חששו למעשה שנראה כאילו מבשלים בשר בחלב רגיל.

מי חלב

במונח מי חלב יש הגדרה הלכתית מדויקת, ולא כל מוצר שמסומן כיום כ“מי גבינה” מקבל אוטומטית את אותו דין. מרן מבחין בין נוזל שעדיין נחשב חלק ממשי מן החלב לבין מי חלב שנשארים לאחר תהליך נוסף של הפרדה.[8]

מבחינה מעשית, במוצרים תעשייתיים אין להסיק את הדין רק לפי השם שעל האריזה, אלא לפי תהליך הייצור והכשרות.

החלב שנמצא בקיבת הבהמה

חלב שנמצא בתוך קיבת הבהמה מקבל דין מיוחד. לדעת מרן השולחן ערוך, הוא נחשב כפרש ואינו נחשב חלב לעניין איסור בשר בחלב, אפילו כאשר הוא צלול.[9]

לדעת האשכנזים: הרמ"א מביא שנהגו להחמיר בחלק הצלול של החלב שבקיבה.[9]

זהו אחד המקומות שבהם יש הבדל אמיתי בין פסיקת מרן למנהג אשכנז.

פרווה

פרווה הוא מאכל שאינו בשרי ואינו חלבי מצד עצמו. לדוגמה: פירות, ירקות, אורז, קטניות, ביצים, דגים.

אבל חשוב להבין: מאכל פרווה יכול להיכנס לשאלה הלכתית אם הוא התבשל בכלי בשרי או חלבי. לכן יש הבדל בין מהותו של המאכל לבין אופן הכנתו.

לדוגמה: תפוח אדמה הוא פרווה, אך אם התבשל בסיר בשרי ייתכן שצריך לבדוק את דיני נ"ט בר נ"ט לפני שאוכלים אותו עם חלב.

איך לזכור את ההגדרות?

אפשר לסכם את הנושא בפשטות:

בשר בהמה טהורה – עיקר איסור התורה.
בשר חיה – אסור עם חלב מדרבנן.
בשר עוף – אסור עם חלב מדרבנן ונחשב בשרי למעשה.
דגים – אינם בכלל איסור בשר בחלב.
בשר בהמה טמאה – אסור מצד עצמו, אך לא משום בשר בחלב מן התורה.
ביצה רגילה – פרווה.

סיכום

לפני שנכנסים לדיני חום, כלים, ביטול בשישים ובליעה, צריך קודם לדעת מה נמצא לפנינו מבחינה הלכתית. בשר בהמה טהורה וחלב בהמה טהורה הם הבסיס של איסור התורה.[1] עוף וחיה נאסרו עם חלב מדרבנן.[3] דגים אינם בכלל האיסור.[3] ביצה רגילה נחשבת פרווה, וחלב אשה אינו נחשב חלב לעניין עצם איסור בשר בחלב.[6][7]

הכלל החשוב הוא:

קודם מגדירים את המאכל – בשרי, חלבי, פרווה או בעל מעמד מיוחד – ורק אחר כך בודקים כיצד הוא נפגש עם המאכל האחר ומה הדין שנוצר.


הערות ומקורות

[1] רמב"ם, הלכות מאכלות אסורות פרק ט הלכה ג; שולחן ערוך יורה דעה סימן פ"ז סעיף ג – עיקר איסור התורה בבשר בהמה טהורה בחלב בהמה טהורה.

[2] שולחן ערוך יורה דעה סימן פ"ז סעיף ב – “גדי” כולל שור, שה ועז; “בחלב אמו” אינו דווקא חלב אמו אלא דיבר הכתוב בהווה.

[3] רמב"ם, הלכות מאכלות אסורות פרק ט הלכה ד; שולחן ערוך יורה דעה סימן פ"ז סעיף ג – בשר חיה ועוף בחלב אסורים באכילה מדרבנן; דגים וחגבים אינם בכלל האיסור.

חלב בהמה טהורה
– עיקר החלב שעליו נאמר האיסור.

חלב בהמה טמאה
– אסור מצד עצמו, אך אינו יוצר בשר בחלב מן התורה.

חלב אשה
– אינו חלב לעניין האיסור, אך יש מראית עין בבישול עם בשר.

פרווה
– אינו בשרי ואינו חלבי מצד עצמו.

[4] שולחן ערוך יורה דעה סימן פ"ז סעיף ג – בשר טהורה בחלב טמאה או בשר טמאה בחלב טהורה אינם בכלל איסור בשר בחלב מן התורה.

[5] חולין קיג ע"ב; ילקוט יוסף, איסור והיתר כרך ג', סימן פ"ז, בדין נבלה וטריפה שנתבשלו בחלב; שו"ת יביע אומר חלק ו', יורה דעה סימן ח אות ב.

[6] שולחן ערוך יורה דעה סימן פ"ז סעיף ה; ילקוט יוסף, איסור והיתר כרך ג', סימן פ"ז – ביצה גמורה שיש בה חלבון וחלמון מותרת בחלב, וביצה שאינה גמורה עדיין אינה נאכלת עם חלב.

[7] שולחן ערוך יורה דעה סימן פ"ז סעיף ד; ילקוט יוסף, איסור והיתר כרך ג', סימן פ"ז – חלב אשה אינו חלב לעניין בשר בחלב, אך אסור לבשלו עם בשר משום מראית העין.

[8] שולחן ערוך יורה דעה סימן פ"ז סעיף ח; ילקוט יוסף, איסור והיתר כרך ג', סימן פ"ז – הבחנה בין נסיובי דחלבא לבין מי חלב לאחר שלב נוסף של הפרדה.

[9] שולחן ערוך יורה דעה סימן פ"ז סעיפים ט–י; רמ"א שם; ילקוט יוסף, איסור והיתר כרך ג', סימן פ"ז; הליכות עולם חלק ז' עמ' כ"ד – חלב הנמצא בקיבה, והבדל הפסיקה בין מרן לרמ"א.