טוען…
טוען תוכן…
מדריך מקיףכאשר לומדים הלכות בשר וחלב, אחת ההבחנות החשובות ביותר היא בין מה שאסרה התורה עצמה לבין מה שאסרו חכמים. מבחינה מעשית גם איסור דרבנן הוא איסור גמור שחובה לקיימו, אך הידיעה מהו מקור האיסור מסבירה מדוע דינם של מקרים שונים אינו תמיד זהה, ומדוע בשאלות של ספק, בישול, הנאה או תערובת יש לפעמים הבדל בין סוג אחד של בשר בחלב לסוג אחר.
במאמר הקודם ראינו שהתורה אמרה שלוש פעמים “לֹא תְבַשֵּׁל גְּדִי בַּחֲלֵב אִמּוֹ”, וחז"ל למדו מכך איסור בישול, איסור אכילה ואיסור הנאה.[1] כעת נברר על אילו סוגי בשר וחלב חלים שלושת האיסורים מן התורה, ואילו מקרים נאסרו מדברי חכמים.
הרמב"ם ומרן השולחן ערוך פוסקים שעיקר איסור בשר בחלב מן התורה חל כאשר מתקיימים שני התנאים יחד: מדובר בבשר של בהמה טהורה ובחלב של בהמה טהורה.[2]
לדוגמה, בשר של פרה, כבש או עז שהתבשל עם חלב של פרה, כבשה או עז – זהו המקרה הבסיסי שעליו חלים דיני בשר בחלב מן התורה.
אין צורך שהחלב יהיה מאמו של בעל החיים שממנו הגיע הבשר. הביטוי “בחלב אמו” נאמר בלשון המציאות הרגילה, אך אין משמעותו שהאיסור מוגבל לאותו בעל חיים דווקא.[3]
כך גם המילה
כאשר מדובר בבשר בהמה טהורה ובחלב בהמה טהורה שהתבשלו יחד בדרך בישול, חלים שלושת האיסורים שנלמדו מן התורה:
אסור לבשל.
אסור לאכול.
אסור ליהנות.[1]
אבל כאשר אחד המרכיבים אינו מן הסוג שעליו דיברה התורה, או כאשר החיבור לא נעשה בדרך בישול, ייתכן שהמאכל עדיין אסור – אך מקור האיסור והיקפו יהיו שונים.
זו אחת הסיבות שאין די לומר על כל מצב "זה בשר וחלב". צריך לברר איזה בשר, איזה חלב ובאיזו דרך התחברו.
עוף בחלב הוא הדוגמה הידועה ביותר לאיסור בשר וחלב מדרבנן.
הרמב"ם פוסק שבשר עוף עם חלב אינו אסור מן התורה, אלא חכמים אסרו את אכילתו כדי שלא יבואו בני אדם להקל גם בבשר בהמה בחלב.[4]
גם מרן השולחן ערוך פוסק:
בשר עוף בחלב אסור באכילה מדרבנן, אך אינו בכלל איסור התורה של בישול והנאה.[5]
כלומר, עוף ברוטב חלבי אסור לאכילה, אך מבחינת עצם הגדרת בשר בחלב אין לו את מלוא דיני בשר בהמה בחלב האסור מן התורה.
ההבדל הזה חשוב להבנת ההלכה: העובדה שעוף בחלב הוא מדרבנן אינה הופכת אותו למותר או ל"חומרא בלבד". חכמים קבעו איסור מחייב, וכל יהודי חייב להישמר ממנו.
הרמב"ם מסביר את טעם התקנה בצורה ברורה. אילו היה מותר לאכול עוף בחלב, אדם שאינו בקי עלול לומר: אם עוף בחלב מותר, אולי גם בשר בהמה בחלב מותר, שהרי מן הפסוק עצמו אדם עלול לחשוב שהאיסור מוגבל לגדי מסוים בחלב אמו.[4]
חכמים רצו ליצור גבול ברור:
בשר הנראה ונאכל כבשר אינו נאכל עם חלב.
כך נשמר האיסור החמור של בשר בהמה בחלב.
זהו עיקרון שמופיע פעמים רבות בהלכה: חכמים מרחיבים את גבולות ההרחקה כדי להגן על איסור התורה ולא להשאיר מקום לטעויות שכיחות.
גם בשר של חיה טהורה, כגון צבי, אינו בכלל איסור התורה של בשר בחלב לדעת הרמב"ם ומרן השולחן ערוך.
מרן כותב שבשר חיה בחלב, כמו עוף בחלב, אסור באכילה מדרבנן, ומותר מצד עצם איסור בשר בחלב בבישול ובהנאה.[5]
גם כאן חשוב להבחין בין שני מישורים:
המאכל אסור באכילה.
אבל הוא אינו מקבל את כל דיני בשר בחלב של תורה.
דגים אינם בשר לעניין איסור בשר בחלב.
מרן השולחן ערוך פוסק במפורש שדגים וחגבים אינם אסורים בחלב אפילו מדרבנן מצד דיני בשר בחלב.[5]
לכן כאשר דנים בדגים עם חלב, אין לומר שהשאלה נובעת מאיסור בשר בחלב.
בקהילות ובספרי הפוסקים קיימים דיונים נפרדים לגבי אכילת סוגים מסוימים של דגים עם חלב מטעמי מנהג או חשש אחר, אך מבחינת גזירת בשר בחלב עצמה – דגים אינם בכלל האיסור.
ההבחנה הזאת חשובה כדי שלא לערבב בין תחומים הלכתיים שונים.
מה הדין בבשר בקר כשר שבושל בחלב של בהמה טמאה?
מצד איסור בשר בחלב, אין זה המקרה שאסרה התורה.
מרן השולחן ערוך פוסק שבשר בהמה טהורה בחלב בהמה טמאה מותר בבישול ובהנאה מצד דיני בשר בחלב.[5]
כמובן, אין פירוש הדבר שהחלב עצמו מותר באכילה. חלב של בהמה טמאה אסור משום שהוא יוצא ממין טמא.[6]
כלומר, המאכל אסור באכילה – אבל לא משום בשר בחלב.
זוהי דוגמה מצוינת לכך שצריך להבחין בין השאלה:
האם הדבר מותר באכילה?
כך גם במקרה ההפוך.
בשר של בהמה טמאה עם חלב כשר אינו מקבל דין בשר בחלב מן התורה.[5]
הבשר עצמו אסור באכילה מפני שהוא בשר של מין טמא, אבל אין כאן את אותו איסור תורה של בישול בשר בהמה טהורה בחלב בהמה טהורה.
הש"ך מדגיש שמרן ניסח כך את ההלכה בכוונה: אין צורך לומר שחכמים הוסיפו על תערובת זו איסור נוסף של בשר בחלב, כאשר המאכל כבר אסור מצד עצם המין הטמא.[7]
עד עכשיו עסקנו בשאלה מהם הבשר והחלב. אבל יש תנאי נוסף:
גם כאשר מדובר בבשר בהמה טהורה ובחלב בהמה טהורה, איסור התורה נאמר בדרך בישול.
מרן השולחן ערוך כותב שאכילת בשר בחלב שלא נתבשלו יחד אינה באותה הגדרת איסור תורה של בשר בחלב, אבל חכמים אסרו את אכילתם גם באופנים נוספים.[8]
מכאן נובעת הבחנה חשובה בין:
בישול.
כבישה.
מליחה.
בהלכות איסור והיתר קיים הכלל:
“כבוש כמבושל”.
כלומר, מאכל ששהה בתוך נוזל במשך זמן ממושך יכול לבלוע ולפלוט טעם כאילו נתבשל.[9]
אולם אין להסיק מכאן שכבישה יוצרת בהכרח איסור בישול בשר בחלב מן התורה.
הביטוי "כבוש כמבושל" מלמד על כוח העברת הטעם והאיסור באכילה, אבל בשר וחלב שנכבשו יחד אינם מקבלים אוטומטית את כל דיני בשר בחלב שנתבשל באש.[8][9]
לכן ייתכן שהמאכל יהיה אסור באכילה, ובכל זאת לא יהיה אסור בהנאה כדין בשר בחלב של תורה.
גם במליחה אמרו חז"ל:
“מליח כרותח”.
מליחה חזקה יכולה לגרום להעברת טעם אפילו ללא אש.[10]
אבל שוב – הכוונה היא שכוח המליחה דומה במובנים מסוימים לחום לעניין בליעה ופליטה. אין פירוש הדבר שכל מאכל בשר וחלב שנמלחו יחד נחשב כאילו עבר בישול מן התורה.
לכן גם כאן יש להבחין בין:
איסור אכילה שנוצר מחמת העברת טעם
לבין:
איסור בישול והנאה מן התורה.
ההבחנה הזאת תחזור פעמים רבות בהמשך הלימוד.
הרמב"ם מביא מקרים נוספים שבהם אין חיוב מלקות של בשר בחלב בדרך הבישול הרגילה, כגון בשר בחלב שנעשה בדרך עישון או בבישול בחמי טבריה.[11]
דוגמאות אלו מלמדות שהמושג "בישול" בתורה הוא הגדרה הלכתית, ולא כל דרך שבה המאכל מתחמם או משתנה נחשבת בהכרח לאותו בישול שחייבה עליו התורה.
אין צורך במאמר המבוא להיכנס לכל פרטי השיטות במקרים האלה. די להבין שהגדרת בישול בבשר בחלב היא מושג שדורש בירור הלכתי ואינה נקבעת רק לפי השאלה אם המאכל "נעשה חם".
כאשר אדם שומע:
"עוף בחלב הוא רק מדרבנן",
הוא עלול בטעות להבין שמדובר בהידור או חומרה.
זו טעות.
איסור דרבנן הוא איסור הלכתי מחייב.
כאשר חכמים אסרו דבר, אסור לעבור על דבריהם. ההבדל בין דאורייתא לדרבנן מתבטא בעיקר באופן שבו ההלכה מתייחסת למצבי ספק, לצירופי ספקות, לדיני הנאה ולפרטים אחרים – אבל לא בשאלה האם מותר פשוט להתעלם מן האיסור.
לכן מבחינת המטבח הביתי:
עוף וחלב נשמרים בנפרד.
לא אוכלים אותם יחד.
כלי שבושל בהם עוף עם חלב עלול להזדקק לבירור והכשרה.
אם בסופו של דבר שניהם אסורים, אפשר לשאול: מדוע בכלל חשוב לדעת מה מן התורה ומה מדרבנן?
משום שמקור האיסור משפיע על הרבה שאלות בהמשך.
לדוגמה:
האם קיימת בעיה בעצם הבישול?
האם יש איסור הנאה?
מה הדין במקרה של ספק?
האם ניתן לצרף ספק נוסף להקל?
מה קורה כאשר התערובת נוצרה שלא בדרך בישול?
כיצד מתייחסים לכלים שבלעו מן התערובת?
אלו אינן שאלות תאורטיות. לעיתים ההבדל בין דאורייתא לדרבנן משנה ממש את ההכרעה המעשית.
אפשר לסכם את עיקר ההבחנה בארבעה מצבים:
זהו המקרה המרכזי של בשר בחלב מן התורה.[2]
אסורים באכילה מדרבנן, ולפי מרן אין בהם מצד בשר בחלב איסור בישול והנאה.[5]
אינם בכלל איסור בשר בחלב, אפילו מדרבנן.[5]
כאשר רוצים לדעת האם מקרה שייך לאיסור תורה או לאיסור דרבנן, אפשר לשאול שלוש שאלות:
מהו הבשר?
בהמה, חיה, עוף או מין טמא.
מהו החלב?
חלב של בהמה טהורה או מקור אחר.
כיצד הם התחברו?
בישול, כבישה, מליחה או מגע בלבד.
רק לאחר שלוש השאלות הללו ניתן להתחיל לקבוע מהו מקור האיסור.
לא כל תערובת שאנו מכנים בשפה היומיומית "בשר וחלב" היא אותו איסור מבחינה הלכתית.
המקרה המרכזי שאסרה התורה הוא בשר בהמה טהורה בחלב בהמה טהורה בדרך בישול.[2]
במקרה כזה חלים שלושת האיסורים:
בישול.
אכילה.
הנאה.[1]
חכמים הרחיבו את איסור האכילה גם לעוף בחלב ולבשר חיה בחלב
מדוע הוא אסור?
הגדרת מקור האיסור יכולה להשפיע על דינים נוספים.
כל אחד מהם יכול ליצור דין אחר.
את הפרטים המעשיים נלמד בפרקי כללים ויסודות, אך כבר בשלב המבוא צריך לדעת:
לא כל מצב שבו בשר וחלב קיבלו טעם זה מזה נחשב בישול מן התורה.
אין כאן איסור בשר בחלב מן התורה, אבל המרכיב הטמא אסור מצד עצמו.[5][6]
ארבע ההבחנות הללו פותרות חלק גדול מן הבלבול הראשוני בנושא.
דגים אינם בכלל איסור בשר בחלב.[5]
בשר טמא עם חלב טהור, או בשר טהור עם חלב טמא, אינם בשר בחלב מן התורה, אף שהמרכיב הטמא אסור מצד עצמו.[5][6]
וגם בבשר וחלב כשרים, יש הבדל בין חיבור בדרך בישול לבין חיבור באמצעות כבישה, מליחה או דרכים אחרות.[8]
העיקרון שילווה אותנו מכאן הוא:
“אסור” אינו סוף הבירור. צריך לדעת מהו האיסור, מה מקורו ובאיזו דרך הוא נוצר.
הבנה זו היא הבסיס למאמר הבא, שבו נעמיק בנפרד בשלושת האיסורים המיוחדים של בשר בחלב: בישול, אכילה והנאה.
הערות ומקורות
[1] חולין קטו ע"ב; שולחן ערוך יורה דעה סימן פ"ז סעיף א – שלוש פעמים נאמר “לא תבשל גדי בחלב אמו”: אחת לאיסור בישול, אחת לאיסור אכילה ואחת לאיסור הנאה.
[2] רמב"ם, הלכות מאכלות אסורות פרק ט הלכה ג – “אין איסור מן התורה אלא בשר בהמה טהורה בחלב בהמה טהורה”. שולחן ערוך יורה דעה סימן פ"ז סעיף ג.
[3] שולחן ערוך יורה דעה סימן פ"ז סעיף ב – “גדי” כולל שור, שה ועז; “בחלב אמו” אינו דווקא חלב אמו אלא דיבר הכתוב בהווה.
[4] רמב"ם, הלכות מאכלות אסורות פרק ט הלכה ד – בשר חיה ועוף בחלב אינם אסורים באכילה מן התורה, וחכמים אסרום כדי שלא יבואו לידי בשר בחלב של תורה.
[5] שולחן ערוך יורה דעה סימן פ"ז סעיף ג – בשר חיה ועוף בחלב אסורים באכילה מדרבנן ומותרים מצד דיני בשר בחלב בבישול ובהנאה; דגים וחגבים אינם אסורים בחלב אפילו מדרבנן. דברי מרן תואמים את שיטת הרמב"ם.
[6] רמב"ם, הלכות מאכלות אסורות פרק ג הלכה א – היוצא ממין טמא אסור; ולכן חלב בהמה טמאה אסור מצד עצמו, ולא משום בשר בחלב.
[7] ש"ך יורה דעה סימן פ"ז ס"ק ג – מבאר את דברי מרן שאין צורך לייחס לבשר טהור בחלב טמא או להפך איסור נוסף של בשר בחלב מדרבנן; המרכיב הטמא כבר אסור מצד עצמו.
[8] שולחן ערוך יורה דעה סימן פ"ז סעיף א – “אינו אסור מן התורה אלא דרך בישול, אבל מדרבנן אסור בכל ענין”; וכן הרמ"א שם, שכל בשר בחלב שאינו אסור מן התורה מותר בהנאה מצד דין בשר בחלב.
[9] שולחן ערוך יורה דעה סימן ק"ה סעיף א – דין כבוש כמבושל לעניין העברת טעם. אין מכאן ראיה שכבישה נחשבת לבישול בשר בחלב מן התורה; הגדרת איסור הבישול נידונה בסימן פ"ז.
[10] שולחן ערוך יורה דעה סימן צ"א סעיף ה; רמב"ם, הלכות מאכלות אסורות פרק ט הלכה י"ח – מליח שאינו נאכל מחמת מלחו נחשב כרותח לעניין בליעה ופליטה.
[11] רמב"ם, הלכות מאכלות אסורות פרק ט הלכה ו – המעושן והמבושל בחמי טבריה אין לוקים עליו, וכן נמנו שם מקרים נוספים שאינם נכללים בחיוב הרגיל של בשר בחלב.